Locatie

Wat is er mogelijk?

De ligging aan het water maakt het Kerkje van Swichum geschikt voor een bijzonder aankomst van het bruidspaar en/of de gasten. Het huwelijksbootje en de praam met gasten kunnen aanleggen op 100 meter van de ingang van het kerkje. 

Natuurlijk is het ook leuk om een arrangement te organiseren waarin wandelen, fietsen en varen een plek krijgen.

En het is zelfs voor te stellen dat een overledene via het water naar het kerkje wordt gebracht voor de herdenkingsdienst en daarna bijvoorbeeld de crematie in Goutum (op 6 km afstand).

De samenwerking met ‘De Wartenster’ geeft hierin vele mogelijkheden.

De kerk als ‘refugio’ (Spaans voor toevluchtsoord of schuilplaats). Het Kerkje van Swichum is beschikbaar voor pelgrims. Een prachtig initiatief van de Stichting Alde Fryske Tsjerken in samenwerking met de Stichting Santiago aan het Wad. De kerken bieden een eenvoudige slaapplek tegen bescheiden vergoeding.

Voor wie: pelgrims in bezit van een pas van het ‘Nederlands Genootschap van Sint Jacob’ of van hun buitenlandse zusterorganisatie. Een stempelpas van het ‘Jabikspaad’ of van de ‘Camino der Lage Landen’ volstaat ook. Donateurs van de Stichting Alde Fryske Tsjerken hebben ook toegang tot de refugio.

Pelgrims nemen 24 uur van tevoren telefonisch contact op over beschikbaarheid van de kerk. De pelgrims zijn zelfvoorzienend en beschikken over een slaapzak/beddengoed. In Swichum zijn 2 veldbedden beschikbaar. Er is een toilet en watervoorziening, geen douche en kookgelegenheid.

Ervaringen van pelgrims: