Robert Velt Cultuurheld

Datum

Met 160 stemmen was Robbert Velt koploper van de stemactie. Robbert Velt is een Fries en doet opgravingen in Friesland. Hij is onder de indruk van de rijke historie van Friesland, “we hadden hier in Friesland veel kastelen”. Wat Robbert het mooiste vindt aan de historie van Friesland is de eigen stijl van de Friese adel in de late middeleeuwen. Kleine kasteeltjes en een eigen kledingstijl en dat zie je terug in de vondsten. In 2020 heeft hij in de terp van Swichum de koningsfibula gevonden, een kledingspeld van grote archeologische waarde. De speld is momenteel in depot bij het Fries Museum en zal te zijner tijd te zien zijn voor het publiek.
De Fryske trui die hij heeft gewonnen van Loop.a life vond hij passend bij het Fryske karakter ‘back to basic’. “Dat zie ik ook in mijn werk als archeoloog, ik ga back to basic. Ik haal spullen uit de grond, ik ben geïnteresseerd in de late middeleeuwen en dat ben ik mede, omdat ik zie dat zij veel dichter bij de natuur stonden.” Robbert gelooft dat we bewuster moeten leven en hij ziet het positief in: “Over duizend jaar, en ze vinden plastic, dan denken ze; wat bezielde ons daar in de 21e eeuw.”
Archeologie is voor hem een uit de hand gelopen hobby, maar het doel is om er zijn fulltime job van te maken. Dit gaat de goede kant op. Hij is recentelijk gevraagd om deel te nemen aan een landelijk televisieprogramma en hij geeft les op basisscholen. Robbert begint bij deze lessen met een kennismaking, en gaat vervolgens met de kinderen naar een museum en uiteindelijk gaan ze het land in. Hij legt het op een tastbare manier uit en niet uit de boeken. Hij laat ze dingen voelen, proeven, zo komen ze komen heel dicht bij de historie van Nederland. Ze krijgen een beeld van de geschiedenis. Het doel van Robbert is; “om de nieuwe generatie op een leuke manier een beter beeld te laten schetsen van de geschiedenis.”

Meer nieuws...

Kerkje als theater – Ubuntu

Vrijdagavond 15 september een prachtige voorstelling door Janneke Warringa, Peter van der Zwaag, Elske Fekkes en op cello Andrea Meijer. Liedjes van bekende Nederlandse artiesten

Lees meer »

Alde Tsjerken Nije Lûden

Een boek vanuit de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In het kader van het 50 jarig jubileum, een boek met 50 bijdragen vanuit heel verschillende hoeken.

Lees meer »

ErfGOED-boek

 “Sjoch dizze stêd; sjoch wat der rûnom bart – It âlde spegelet him yn wat de takomst hat” Laat dit nu de slogan zijn op het briefpapier van de

Lees meer »

Deze week in het Kerkje van Swichum:

2023 september

Week 4

ma 28
di 29
wo 30
do 31
vr 1
za 2
zo 3
ma 4
di 5
wo 6
do 7
vr 8
za 9
zo 10
ma 11
di 12
wo 13
do 14
vr 15
za 16
zo 17
ma 18
di 19
wo 20
do 21
vr 22
za 23
zo 24
ma 25
di 26
wo 27
do 28
vr 29
za 30
zo 1